Koolstofvezel- en aluminium wielsets - wat is beter?
Om de prestaties van uw fiets te verbeteren, moet u altijd eerst nadenken over het type wielen dat u gebruikt. De wielset is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je fiets.
Met goede, hoogwaardige wielen kunnen zelfs instapfietsen lichter en sneller worden dan ze oorspronkelijk waren. De meest voorkomende materialen voor fietswielen zijn koolstofvezel en aluminium.
Bij het kiezen van het beste type wiel voor uw fiets moet u ook rekening houden met andere factoren, zoals: Bijvoorbeeld het terrein waarop u doorgaans fietst, uw budget, het soort fietsen dat u doet en uw persoonlijke voorkeuren.
Laten we de verschillen tussen koolstofvezel- en aluminium wielen en hun voor- en nadelen eens doornemen, zodat u kunt beslissen welke wielen het beste bij uw fiets passen.
Koolstofvezel wielen
Dit type wiel wordt vaak gebruikt voor hoogwaardige, krachtige racefietsen en mountainbikes. Je zult merken dat de meeste professionele racefietsen koolstofvezelwielen gebruiken.
ICAN AERO is onze top tubeless wielset, ideaal voor prestatiegerichte rijders. We hebben hem ontworpen om aerodynamica, stijfheid en gewicht te combineren in een betaalbaar pakket.
Alpha Disc Pro is de perfecte, betaalbare wielset voor iedereen die op zoek is naar hoogwaardige vering. Met 72 inkepingen en keramische lagers voor ongelooflijke soepelheid, brengt deze vrijloop met 6 pallen je snel en efficiënt op snelheid. De meest populaire diepte maakt het een perfecte keuze voor lange ritten.
Koolstofvezel is een extreem stijf, licht en sterk materiaal, wat verklaart waarom het de meest voorkomende keuze is voor hoogwaardige wielen. Het is geweldig voor het verbeteren van de acceleratie en het rijgedrag van de fiets.
Niet alle koolstofvezelwielen zijn hetzelfde. Voor sommigen zijn er verschillen in de manier waarop de wielen en koolstofvezel zijn gemaakt. Deze verschillen variëren van het gebruikte type hars tot de dichtheid van de gebruikte vezels en de manier waarop fabrikanten het materiaal vormden en verhitten.
De verschillen in de productie van carbonwielen hebben invloed op hun gewicht, stijfheid en duurzaamheid. Over het algemeen hebben ze echter dezelfde voor- en nadelen.
Voordelen
- Stijfheid
- Kijk
- Snelheid en acceleratie
- Betere aerodynamica
- Ze kunnen hun vorm langer behouden
- Verhouding tussen sterkte en gewicht
- Efficiëntie
- Goede algehele kwaliteit
Carbonwielen hebben simpelweg een betere algehele kwaliteit omdat ze een goede balans bieden tussen stijfheid, prestaties en gewicht.
Nadelen
- Kosten
- Lagere duurzaamheid
- Ze kunnen niet worden gerepareerd
- Oververhitting
- Minder milieuvriendelijk
Carbonvelgen zijn minder milieuvriendelijk omdat koolstofvezel niet gerecycled kan worden.
Aluminium wielen
Aan de andere kant is aluminium het meest gebruikte materiaal voor fietsvelgen. Op enkele high-end fietsen na, zijn alle fietsen gemaakt met aluminium velgen.
Aluminium is een licht, duurzaam, stijf en betaalbaar materiaal en daarom gebruiken fabrikanten het vaak. Aluminium alleen is echter niet voldoende om als materiaal voor fietsvelgen te gebruiken. Daarom is het gelegeerd met andere metalen elementen zoals zink, silicium en magnesium.
Legeringen kunnen ook verschillende eigenschappen hebben. Sommige zijn stijver, andere zijn lichter en hebben een grotere elasticiteit. Deze verschillen in verschillende legeringen kunnen van invloed zijn op het gewicht van het wiel, de duurzaamheid van de velg en de algehele kwaliteit van de rit.
Maar net als koolstofvezelwielen zijn er dezelfde voor- en nadelen.
Voordelen
- levensduur
In vergelijking met koolstofvezelwielen breken aluminium wielen niet gemakkelijk. Ze zijn bestand tegen zwaardere schokken en raken nog steeds niet beschadigd.
- Goedkoper en betaalbaarder
- Betere rijkwaliteit
- Gemakkelijk te repareren
- betrouwbaarheid
Aluminium velgen zijn minder gevoelig voor breuken en defecten tijdens het rijden. Ze voeren de warmte ook beter af, wat betekent dat ze minder snel oververhit raken dan hun tegenhangers van koolstofvezel.
Nadelen
- Moeilijker
Omdat aluminium wielen dichter zijn en meer materiaal vereisen, wegen ze meer dan hun tegenhangers van koolstofvezel. Dit betekent dat ze ook veel langzamer zijn.
- flexibiliteit
Hoewel hun flexibiliteit een voordeel kan zijn, is het ook zeer nadelig omdat de wielen hierdoor minder goed reageren op de wensen van de berijder. Ze vervormen ook bij een botsing, wat vervelend kan zijn als je ze voortdurend weer in vorm moet buigen.
- Minder efficiënt
Het extra gewicht en de flexibiliteit van aluminium wielen maken het rijden ermee minder efficiënt. Vergeleken met fietsen met koolstofvezelwielen heb je meer energie en uithoudingsvermogen nodig.
Laatste gedachten
Er zijn zowel voor- als nadelen aan het gebruik van koolstofvezel- en aluminium wielen. Aluminium is meer geschikt voor fietsers die vaker voor hun vrije tijd fietsen. Tegelijkertijd is koolstofvezel beter voor degenen die aan competitief rijden doen.